Slijtage in de knie (Retropatellaire chondropathie)

Retropatellaire chondropathie wordt ook wel ‘theaterknie genoemd’. Het houdt in dat het laagje kraakbeen aan de achterzijde van de knieschijf slechter wordt. Retropatellair betekent ‘achter de knieschijf’ en chondropathie betekent ‘kraakbeenletsel’. 

Symptomen van een Theaterknie

De voornaamste klacht is pijn aan de voorkant van de knie, vooral rond de knieschijf. De beweging welke wordt gemaakt tijdens hurken, traplopen en fietsen (tegen de wind in of helling op) veroorzaken vaak klachten. Ook bij langdurig met gebogen knieën zitten kunnen pijnklachten ontstaan. Na verloop van tijd kan de pijn ook in rust aanwezig blijven in de knie. Daarnaast is drukken op de knie pijnlijk en kan er zwelling aanwezig zijn als gevolg van vochtophoping.
IMG_2723 v3

Oorzaken van een Theaterknie

De aandoening komt meer voor bij vrouwen als bij mannen en kan ontstaan door bijvoorbeeld een kneuzing van de knie of het wekenlang in het gips zitten met het been. Echter is de specifieke oorzaak van de aandoening nog onbekend. Wel wordt er gedacht aan overbelasting, verkeerde belasting van het kniegewricht/knieschijf of anatomische aanleg. Vrouwen hebben namelijk vaker x-benen, wat ook de kans op retropatellaire chondropathie vergroot. Vooral vrouwen tussen de 18 en 30 jaar lopen het meeste gevaar op het krijgen van deze aandoening.

Behandeling een Theaterknie

De behandeling is gericht op het wegnemen van de oorzaak, zodat de aandoening zich niet kan gaan ontwikkeling in artrose. Het wegnemen van de oorzaak kan door belasting van de knie te verminderen, eventueel overgewicht af te laten nemen en spieren rondom de knie te versterken. Verandering in houding kan gewenst zijn om de belasting weg te nemen. De podoloog kan u hiermee helpen in de vorm van op maat gemaakte steunzolen die de voetstand verbeteren. Een fysiotherapeut kan leren hoe de knie minder belast wordt en hoe spieren rondom de knie sterker gemaakt kunnen worden.

Operatief wordt er niet zo snel ingegrepen omdat het resultaat vaak tegenvalt en belastend is voor het kniegewricht.

Herkent u genoemde symptomen en ervaart u pijn? Maak dan snel een afspraak, zodat wij u kunnen helpen!