Overbelasting groeiknie (Morbus Osgood Schlatter)

Osgood Schlatter is een overbelastingsblessure van de knie die tijdens de groei optreedt. Het komt vooral voor bij jongens tussen de 10-16 jaar oud en bij meisjes tussen de 8-12 jaar oud. Bij deze blessure is de aanhechting van de kniepees op het onderbeen geïrriteerd en/of ontstoken. Deze pees hecht aan op de harde knobbel die zich direct onder de knie bevindt, de tuberositas tibiae. Vaak ontstaat er op deze plek wat meer botweefsel dan normaal, omdat de trekkrachten van de pees op het bot hoog zijn.

Symptomen

Osgood-Schlatter is het best te herkennen aan de harde knobbel, vlak onder de voorzijde van de knie (op het scheenbeen). Er ontstaat een stekende pijn op deze plek en de pijn neemt toe bij het knielen of hurken. Ook sporten waarbij veel gesprongen wordt kunnen de pijn bij Osgood-Schlatter verergeren. Denk hierbij aan voetbal, volleybal en basketbal.

De klachten nemen langzaamaan toe en komen vooral opspelen tijdens en na intensief sporten (rennen, springen, knielen, etc.). Er kan sprake zijn van ontstekingsverschijnselen ter hoogte van de tuberositas tibiae (roodheid, warmte en/of zwelling). Bij aanspanning van de bovenbeenspieren en bij strekking van de knie tegen weerstand nemen de klachten toe.
IMG_2723 v3

Oorzaken

Het botdeel dat aangedaan is, bevindt zich vlak onder de knieschijf. De aanhechting van de kniepees aan het scheenbeen is de plek waar de pijn optreedt. De belangrijkste bovenbeenspier (m. quadriceps femoris) hecht aan op deze plek. Op dezelfde plek bevindt zich een groeischijf. Bij morbus Osgood-Schlatter bevindt zich op deze groeischijf een afwijking waardoor er pijnklachten optreden; als een kind te snel groeit, wordt er door de pees getrokken aan een niet volgroeid botdeel. De klacht kan verergeren doordat de groei van het kind wel doorgaat, in combinatie met onder andere een afwijkende stand van de voeten of een verkeerde belasting.

Behandeling

Het is verstandig om rust te nemen. Zorg er daarnaast voor dat u op stevige schoenen loopt. Eventueel kunt u de pijnlijke plek koelen. Wordt de pijn niet minder of heeft u veel klachten? Dan kan het verstandig zijn om een afspraak te maken bij de podoloog. De podoloog onderzoekt het looppatroon en de stand van de voeten, knieën en heupen ten opzichte van elkaar. Als blijkt dat er sprake is van een forse afwijkende stand van de voeten of een verkeerde belasting, kan de podoloog bijvoorbeeld op maat gemaakte aan gepaste (sport)zolen aanmeten. Deze zolen beïnvloeden de drukverdeling onder de voeten en zorgen voor een aangepaste belasting van de spieren, pezen en banden. Op deze manier wordt de knie zoveel mogelijk ontlast en wordt de afwijkende stand van de voeten beïnvloed, waardoor de pijn kan verlichten.

Herkent u genoemde symptomen en ervaart u pijn? Maak dan snel een afspraak, zodat wij u kunnen helpen!