Klauw- of Hamertenen

Klauwtenen en hamertenen zijn standsafwijkingen van de tenen waarbij ze krom gaan staan. Klauwtenen en hamertenen kunnen ontstaan bij alle tenen, behalve de grote teen. Het gaat hierbij om een afwijking in één of twee gewrichten in de tenen. Deze afwijking kan pijnklachten in de tenen veroorzaken. Afwijkingen in de tenen kunnen op alle leeftijden voorkomen, maar komen vaker voor op hogere leeftijd. Ook komt een hamerteen of klauwteen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De verschillende afwijkingen worden vaak ten onrechte met elkaar verward. We leggen hieronder daarom het verschil aan u uit.

Symptomen Klauw- of Hamertenen

De verschillende teenafwijkingen kunnen onderverdeeld worden in twee groepen, waaronder:

Structureel: De tenen zijn stijf. In deze tenen is geen beweging mogelijk in de gewrichten van de teenkootjes. Deze stijfheid kan ervoor zorgen dat u pijn heeft bij het lopen en het bewegen van de tenen.

Niet-structureel: De tenen zijn flexibel. Er is beweging mogelijk in de gewrichten van de teenkootjes. Deze vorm is vaak minder pijnlijk en heeft minder invloed op uw mobiliteit dan de structurele afwijking. Standsafwijkingen van de tenen kunnen pijnklachten geven, maar dat hoeft niet altijd. Een scheefstand van de tenen kan met name voor pijn zorgen bij het dragen van verkeerde schoenen. Er ontstaat dan wrijving tussen de schoen en de ‘uitstekende’ tenen. Hierdoor kunnen drukplekken ontstaan die uiteindelijk leiden tot likdoorns of zelfs wonden. Een hamerstand of klauwstand van de tenen is dan ook een risico voor mensen met diabetes of reuma, omdat er gemakkelijk wonden ontstaan.

IMG_2720 v3

Oorzaken Klauw- of Hamertenen

Wat is een Klauwteen?
Bij een klauwteen zijn beide gewrichten in het kootje aangedaan. De teen kromt naar beneden, waardoor het topje van de teen de grond raakt.

Wat is een Hamerteen?
Bij een hamerteen is één gewricht in de teen aangedaan. Hierbij gaat het om het eerste gewricht in het kootje. Dit gewrichtje is gebogen naar de grond waardoor er een hamerteen ontstaat. De teen ‘hamert’ als het ware op de grond.

Het ontstaan van klauwtenen en hamertenen heeft verschillende oorzaken, waaronder:

  • Artrose
  • Diabetes
  • Doorgezakte voorvoet
  • Genetische bepaling
  • Hallux Valgus (scheve grote teen)
  • Langdurig dragen van te kleine schoenen
  • Ouderdom
  • Reuma
  • Verkeerde voetstand, zoals een holvoet

Behandeling Klauw- of Hamertenen

Klauwtenen of hamertenen hoeven niet altijd pijnklachten te veroorzaken, maar wanneer ze dat wel doen kan het verstandig zijn om een afspraak te maken bij de podoloog. Is er sprake van diabetes, dan is de afwijkende stand van uw tenen zeker een reden om een podoloog te raadplegen. De podoloog onderzoekt uw voeten en uw looppatroon. Is er sprake van een afwijkende voetstand, dan kan de podoloog op maat gemaakte aangepaste steunzolen voor u aanmeten. Deze zolen beïnvloeden de drukverdeling onder uw voeten en ontlasten verschillende spieren, banden en pezen. Ook geeft de podoloog een klachtgericht schoenadvies, om er zeker van te zijn dat er voldoende ruimte in uw schoenen is en u stevige schoenen draagt. Om te voorkomen dat er pijnlijke likdoorns op of tussen de tenen ontstaan, kan de podoloog ook een corrigerende orthese (teenstukje) maken. Hiermee worden de tenen drukvrij gelegd, zodat er geen pijnlijke druk meer op de tenen staat.

Herkent u genoemde symptomen en ervaart u pijn? Maak dan snel een afspraak, zodat wij u kunnen helpen!