Holvoet (pes cavus)

Een holvoet, of pes cavus, is een voetstand waarbij een hoge wreef en voetboog ontstaan. Wanneer de voet op de grond staat, is een holte onder de voet te zien. Hieraan heeft de voetstand zijn naam dan ook te danken. De afwijkende voetstand kan pijnklachten veroorzaken, maar dat hoeft niet altijd. Een holvoet gaat vaak gepaard met een afwijkende stand van de tenen, zoals hamertenen of klauwtenen.

Symptomen van een Holvoet

Een holvoet (pes cavus) is te herkennen aan de hoge wreef. Mensen met een holvoet kunnen daarbij snel last krijgen van een knellende vetersluiting van de schoenen. De afwijkende voetstand veroorzaakt een andere drukverdeling onder de voet, waardoor onder de hiel en in de voorvoet gemakkelijk overbelasting ontstaat. Mensen met een holvoet hebben dan ook vaak pijn in de voorvoet. Vaak gaat een holvoet gepaard met een klauwstand van de tenen. De kleine tenen staan dan als het ware ‘krom’. Ook staan de achtervoet en de middenvoet vaak naar buiten gekanteld. Tijdens het lopen kantelt de voet verder naar buiten. Een holvoet is erg stug, met name in de middenvoet. Er kunnen pijnklachten ontstaan in de peesplaat onder de voet, de achillespees, onder de voorvoet of aan de buitenzijde van de voet. Ook komt een knobbel achter op het hielbeen (Haglundse Exostose) voor in combinatie met een holvoet.

IMG_2720 v3

Oorzaken van een Holvoet

Bij een holvoet is sprake van een hoge spierspanning in de voet. Een holvoet is genetisch bepaald. Bij het ouder worden kan een voetstand veranderen of verergeren, waardoor de holvoet steeds duidelijker zichtbaar wordt en de klachten kunnen toenemen

Behandeling van een Holvoet

De klachten die ontstaan bij een holvoet worden over het algemeen veroorzaakt door overbelasting van de spieren en pezen in de voet. Het is dan ook belangrijk dat u hier rekening mee houdt. Pas uw belasting waar mogelijk aan en houd rekening met stevige, goed passende schoenen, waarin de voet voldoende ruimte heeft. Komt u hier niet uit, wordt de pijn niet minder of heeft u veel klachten? Dan kan het verstandig zijn om een afspraak te maken bij de podoloog. De podoloog onderzoekt onder andere uw voeten en uw looppatroon. Ook wordt de drukverdeling onder uw voeten gemeten tijdens het lopen en het staan. Op basis van deze onderzoeken kan de podoloog bijvoorbeeld op maat gemaakte aangepaste steunzolen voor u aanmeten. Deze inlegzolen beïnvloeden de belasting van de banden, spieren en pezen in uw voeten en benen. Ook zorgen de zolen voor een optimale drukverdeling onder uw voeten. Hiermee wordt de overbelasting tegen gegaan en kan de pijn worden verlicht. Daarnaast zal de podoloog u een schoenadvies geven, passend bij de holle stand van uw voet.

Herkent u genoemde symptomen en ervaart u pijn? Maak dan snel een afspraak, zodat wij u kunnen helpen!