Hamstring blessure

Een blessure aan de hamstring ontstaat vaak plotseling (acuut). De spiergroep wordt herhaaldelijk overbelast wat kan zorgen voor een blessure (overrekking of inscheuring).

Symptomen hamstring blessure

Deze klacht geeft een zeurende pijn bij de bil regio en de achterzijde van het bovenbeen. De pijn kan verder uitstralen naar de knie. Deze pijn wordt gevoeld tijdens het belasten van de spier (tijdens of na het hardlopen). Ook kunnen mensen een verkrampend gevoel ervaren aan de achterzijde van het bovenbeen en treedt er krachtverlies op.

Korte hamstrings kunnen pijn veroorzaken in de heupen en de onderrug. De oorzaak van korte hamstrings is door te weinig beweging – de spieren kunnen korter worden en kan er spanning worden gevoeld in de hamstring.

Oorzaken van de blessure

Van alle bovenbeenblessures is de hamstring de meest aangedane onder voetballers. Eenmaal een hamstringblessure gehad vergroot de kans op herhaling. De meeste voetballers lopen een hamstringblessure op tijdens de eerste twee maanden van het seizoen. Meestal is een hamstringblessure acuut. Het kan komen tijdens het aanzetten van een sprint of tijdens het schieten van de bal. Er wordt een scherpe en korte pijn gevoeld, waarbij er soms sprake is van een beschadiging of verrekking van spiervezels. Het herstel van een hamstringblessure bij voetbal kan lang duren. Allereerst moet men rust nemen, zodat het spierweefsel zich kan herstellen. Daarna wordt op geleide van de pijn langzaam begonnen met het belasten van de spier, zodat deze wordt aangesterkt. De sportfysiotherapeut kan u hierbij goed begeleiden. Terugkeer naar voetbal is afhankelijk van het opgebouwde hardloopschema, kracht, coördinatie en sprongkracht.

Behandeling hamstring

Uw podoloog kan met behulp van rek- en krachtoefeningen het genezingsproces van de spier bevorderen en de spier weer sterker maken.

Verder kan uw podoloog controleren of u een afwijkende voetstand heeft wat de krachtwerking op deze spiergroep kan beïnvloeden. Er kunnen dan eventueel corrigerende steunzolen worden gemaakt.

Herkent u genoemde symptomen en ervaart u pijn? Maak dan snel een afspraak, zodat wij u kunnen helpen!