Beenlengteverschil

Een beenlengteverschil komt vaak voor, bijna niemand staat namelijk volledig recht. Bij een beenlengte verschil is het ene been langer dan het andere.

Symptomen

Een beenlengteverschil komt vaak voor, bijna niemand staat namelijk volledig recht. Omdat een beenlengteverschil niet altijd klachten oplevert, weten veel mensen echter niet dat ze dit hebben. Bij een beenlengte verschil is het ene been langer dan het andere. Als gevolg daarvan kan het bekken scheef komen te staan. Hierdoor ontstaat een onbalans van het lichaam en kunnen er klachten ontstaan. Ook kan het zijn dat de kniestand van het langste been naar binnen of buiten komt te staan om het lengteverschil te compenseren.

Het aannemen van een compenserende houding kan vermoeiend zijn in voeten, benen, heup en rug.

Oorzaken

Een verschil in beenlengte kan meerdere oorzaken hebben. Het kan zowel gevolg zijn van een aangeboren afwijking als van een secundaire oorzaak, zoals een breuk in het verleden, een operatie of een afwijkende en ongelijke stand in de voeten en/of benen. Het ontstaan van een beenlengteverschil kan onder andere de volgende oorzaken hebben:

  • Aangeboren
  • Botbreuken
  • Groeistoornis (bij kinderen)
  • Heupdysplasie
  • Heupprothese of knieprothese

Behandeling beenlengteverschil

Hoewel een beenlengteverschil niet altijd direct voor pijnklachten zorgt, is wel aan te raden het verschil te verkleinen. De verkeerde houding kan op langere termijn voor klachten in het gehele lichaam zorgen. Een beenlengteverschil kan gecompenseerd worden door een hakverhoging in of onder de schoenen te dragen. De podoloog kan u hierbij helpen. De podoloog meet het verschil in beenlengte op en bespreekt de nodige verhoging met u. Het dragen van een hakverhoging is meestal niet voldoende om van vermoeidheid of pijnklachten af te komen. De podoloog onderzoekt uw looppatroon en de stand van uw voeten, knieën en heupen ten opzichte van elkaar. Op basis van het onderzoek kunnen bijvoorbeeld op maat gemaakte podotherapeutische zolen voor u worden aangemeten. Deze steunzolen beïnvloeden de stand van uw voeten en benen en ondersteunen en ontlasten de spieren, banden en pezen. Daarnaast zal de podoloog u een klachtgericht schoenadvies geven. In combinatie met een hakverhoging kan deze therapie voor pijnverlichting zorgen of pijn in de toekomst voorkomen. Indien nodig zal er aanvullend fysiotherapie worden geadviseerd.

Herkent u genoemde symptomen en ervaart u pijn? Maak dan snel een afspraak, zodat wij u kunnen helpen!