Peesplaat Ontsteking (Fasciitis plantaris)
De peesplaat (fascie) loopt als een waaier vanuit het hielbeen (calcaneus) tot aan de kopjes van de middenvoetsbeentjes (metatarsalia). De peesplaat is niet erg elastisch, dit zorgt ervoor dat de voetboog (het lengtegewelf) wordt ondersteund tijdens het lopen. Door bijvoorbeeld standsafwijkingen, overbelasting, verkeerd schoeisel, toename van gewicht of door te korte kuitspieren ontstaat er een te grote trekkracht aan de aanhechting van de peesplaat.
Symptomen Peesplaat Ontsteking
De termen hielspoor en fasciitis plantaris worden regelmatig door elkaar heen gebruikt. In beide gevallen voelt u een stekende, zeurende pijn onder de voet ter hoogte van de hiel, wat soms uitstraalt naar de binnen- of buitenkant van de voet of naar de tenen. Deze pijnklachten worden voornamelijk gevoeld tijdens het opstaan ’s morgens uit bed of na een langere tijd te hebben gezeten. Ook hebben sommige mensen pijn tijdens lopen of staan ervaren.
Waar er bij hielspoor een verkalking aan het hielbeen groeit wat gediagnosticeerd moet worden aan de hand van een röntgenfoto, is het bij fasciitis plantaris (peesplaatontsteking) het probleem dat de pees die aanhecht aan het hielbeen (calcaneus) geïrriteerd raakt door te grote trekkrachten.
Oorzaken Peesplaat Ontsteking
Zowel mensen met platvoeten als holvoeten ervaren vaak deze klacht. Bij een afgevlakte voetboog is de pees al wat meer op lengte en zal deze door het verder naar binnen zakken van de voet tijdens het stappen nog meer op rek gebracht worden. Bij een holvoet type zal de klacht eerder ontstaan door een beperking van de schokbreking binnen het enkelgewricht. Hierdoor moet de peesplaat bijna de volledige impact verwerken tijdens het lopen. Mensen met een staand beroep die dagelijks langdurig staan of lopen zijn vatbaarder voor deze klacht. Maar ook mensen met een zittend beroep brengen de volledige achterste keten (kuitspieren, hamstrings, bilspieren, lage onderrug) in verkorte positie, waardoor ook hier vergrote trekkrachten ontstaan. Door langdurig staan, lopen of sporten ontstaan vaak de klachten. Mensen met overgewicht zijn vatbaarder voor deze klachten.
Behandeling Peesplaat Ontsteking
In de ontstekingsfase (roodheid, warmte, zwelling) wordt een taping aangelegd. Hierdoor wordt de spanning op de peesplaat verminderd. Dit is een therapie voor de korte termijn. Een therapie voor de lange termijn zijn aangepaste steunzolen. Dit hulpmiddel corrigeert de stand van de voeten zodat de peesplaat rust krijgt. Hierbij is het belangrijk om stevige schoenen te dragen en goed naar het lichaam te luisteren. Het is belangrijk om rust te houden. Wanneer er pijn aanwezig is na belasting dan is de grens van belastbaarheid overschreden.
In sommige gevallen blijven er (gedeeltelijk) klachten bestaan, in dit geval kan er gekozen worden om aanvullende therapie bij de fysiotherapeut te starten.