Overbelasting Voetspier
(Tendinopathie m. peroneus brevis)

Tendinopathie is een verzamelnaam voor aandoeningen aan een pees. Bij een tendinopathie m. peroneus brevis zijn er voornamelijk pijnklachten aan de buitenzijde van de enkel die kan uitstralen richting het onderbeen en/of richting de kleine teen. Vaak heeft het ontstaan van deze klachten te maken met overbelasting.

Symptomen Overbelasting Voetspier

Bij een tendinopathie van de m. peroneus brevis zijn er vaak pijnklachten aan de buitenzijde van de enkel. Deze pijnklachten kunnen uitstralen richting het onderbeen en/of richting de kleine teen. Ook is het mogelijk dat er warmte, zwelling en roodheid optreed.

IMG_2720 v3

Oorzaken Overbelasting Voetspier

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk die deze klachten veroorzaken. Vaak wordt er gezien dat er een afwijkende voetstand is waarbij de voet naar buiten kantelt bij het staan en lopen. Hierdoor komt er overmatige rek op de pees en kan deze overbelast raken wanneer dit langere tijd plaatsvindt. Dit kan bijvoorbeeld zijn door het toenemen van sport- of wandelactiviteiten. Ook kunnen de klachten ontstaan na een inversie trauma (het omzwikken van enkel en voet naar buiten), hierbij rekt de pees ook te ver uit. Verder kan het te maken hebben met het dragen van ongeschikt schoeisel.

Behandeling Overbelasting Voetspier

Wanneer de klachten te maken hebben met een afwijkende voetstand dan kan er een aangepaste steunzolen gemaakt worden om de voetstand te corrigeren. Hierdoor neemt de rek op de pees af waardoor deze weer tot rust kan komen. Het gevolg hiervan is dat de pijnklachten kunnen afnemen. Hierbij is het belangrijk om een stevige schoen te dragen zodat de steunzool optimaal kan functioneren. De belangrijkste punten zijn een stevige loopzool en een stevig contrefort.

Herkent u genoemde symptomen en ervaart u pijn? Maak dan snel een afspraak, zodat wij u kunnen helpen!