Ontsteking scheenbeenspier (m. tibialis anterior)

De voorste scheenbeenspier (Musculus Tibialis Anterior) loopt via de voorzijde van de enkel naar de binnenzijde van de voet. De pees die hieraan hecht zorgt ervoor dat de voet niet op de grond klapt bij het lopen en tilt de voet als het ware op.

Symptomen m. tibialis anterior

Een overbelasting van een pees kent verschillende fases. Eerst wordt de pees stijver, dikker en minder goed belastbaar. In het volgende stadium kan de structuur van de pees veranderen. Hoe verder de overbelasting gevorderd is, hoe moeilijker de pees weer herstelt. Doorgaans bevindt de pijn zich aan de binnenzijde van de voet en straalt de pijn uit naar de wreef en buitenkant van het onderbeen. Klachten treden op voor, tijdens en na belasting. Bij veel lopen, staan en sporten worden de klachten erger. Druk van de schoen aan de binnenzijde van de voet kan pijnlijk zijn. Het kan voorkomen dat u de voet niet goed meer kunt heffen of dat er sprake is van krachtverlies.

Oorzaken overbelasting m. tibialis anterior

De oorzaak is vaak een overbelasting van de lage rug, maar in vele gevallen is het niet duidelijk waar de pijn precies vandaan komt. Artsen spreken dan over a-specifieke lage rugpijn. Deze kan uitstralen naar één of beide (onder)benen. Vaak heeft de patiënt wel een idee waarom hij de klachten gekregen heeft, door een zware inspanning in de dagen voordien.

Behandeling overbelasting m. tibialis anterior

Indien de klacht voortkomt uit instabiliteit van de enkel en/of het naar binnen kantelen van de voet en enkel tijdens het staan en lopen (overpronatie), dan kan de podoloog ervoor zorgen dat de voet ondersteund wordt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een podotherapeutische zool, waarbij er een verhoging komt aan de binnenzijde van de voet. Hierdoor wordt de overpronatie tijdens het lopen en staan tegen gehouden waardoor de scheenbeenspier gedurende belastende activiteiten minder op rek wordt gebracht. Op deze manier krijgt de spier meer rust en kunnen de klachten verminderen. Daarnaast geeft de podoloog een schoenadvies dat past bij de pijn aan de binnenkant van uw voet, zodat u weer comfortabel kunt lopen.

Herkent u genoemde symptomen en ervaart u pijn? Maak dan snel een afspraak, zodat wij u kunnen helpen​!​