Bekkenscheefstand

Bekkenscheefstand is een aandoening die veel voorkomt en met regelmaat wordt gezien in onze podopraktijken. Bij een bekkenscheefstand staat het bekken aan één kant lager dan de andere kant (horizontaal gezien).

Bekkenscheefstand kan leiden tot verschillende klachten, zoals lage rugpijn, pijn in het bekken of in het been. Hoe komt dat? Het lichaam probeert de scheefstand namelijk te compenseren door bijvoorbeeld de rug of de knie te draaien of de door de ene knie te buigen. Een bekkenscheefstand hoeft niet per definitie voor problemen te vormen. Is dat wel het geval, dan is het raadzaam om de podoloog te raadplegen.

Symptomen Bekkenscheefstand

De symptomen van een bekkenscheefstand zijn erg verschillend. Het is namelijk afhankelijk van waar het lichaam de compensatie haalt: de benen of de rug. Wordt de compensatie gehaald uit de wervelkolom dan ervaart men bijvoorbeeld nekpijn, hoofdpijn, schouderpijn, rugpijn of pijn in de heupen met uitstraling naar de benen. Compensatie uit de benen geeft vaak klachten aan de knieën en andere delen van de benen. Mensen met deze klacht ervaren soms dat ze scheef staan of dat zij dat van anderen horen.

De rugpijn komt plots opzetten en maakt voor- en achterover bukken, leunen, het tillen van lasten en stilzitten bijzonder moeilijk en bij momenten pijnlijk. De pijn is het hevigst wanneer de patiënt bij het bewegen een plotse pijnscheut krijgt. Wanneer hij rondloopt of rechtstaat, verminderen de lumbago klachten aanzienlijk.

In sommige gevallen straalt de pijn in de onderrug ook uit naar de rest van de rug, de lenden, het zitvlak of de benen. De patiënt ervaart dan een tintelend gevoel of een totale gevoelloosheid.

Oorzaken Bekkenscheefstand

​De klacht ontstaat als het lichaam niet meer voldoende kan compenseren en er een disbalans ontstaat. Enkele oorzaken voor een bekkenscheefstand zijn: na een bevalling, een val of spierzwakte, na een ongeluk, wervelblokkades, een aangeboren beenlengteverschil, langdurige stress met een gespannen houding en een verkeerde zithouding en/of slaaphouding, afwijkende voetstand, heupafwijkingen en bekkeninstabiliteit.

Behandeling Bekkenscheefstand

Als uw podoloog een beenlengteverschil of een andere afwijkende stand constateert, dan kan hij of zij corrigerende zolen voor u gaan maken. Hierdoor zal de voet een neutralere stand aannemen en/of wordt het beenlengteverschil gecompenseerd, waardoor de klachten minder moeten gaan worden.

Mocht er een draaiing in het bekken zitten (bekkentorsie/bekkenverwringing), dan kan de podoloog u verwijzen naar een manueel therapeut, orthomanueel arts, osteopaat of chiropractor. Deze kan dan kijken of hij uw bekken wat rechter kan zetten met eventuele manipulaties.

Lumbago kunt u verder laten behandelen door de chiropractor. Deze kan het geblokkeerde wervelgewricht weer in het gelid brengen. Verder bestaat de behandeling uit pijnstilling, in beweging blijven en fysiotherapie.

Herkent u genoemde symptomen en ervaart u pijn? Maak dan snel een afspraak, zodat wij u kunnen helpen!