Hielspoor

Hielspoor, ofwel fasciitis plantaris, is een irritatie of ontsteking van de pees onder de voet. De peesplaat onder de hiel waait uit richting de bal van de voet, naar de tenen. De peesplaat heeft een belangrijke functie in het afwikkelen en stabiliseren van de voet bij het lopen. Wanneer deze overbelast raakt, kan er sprake zijn van een fasciitis plantaris. De pijn die ontstaat wordt in de volksmond ook wel ‘hielspoor’ genoemd. De overbelasting kan resulteren in een ontsteking en zelfs in een chronische klacht: fasciosis plantaris.

Symptomen van een Hielspoor

Bij een peesplaat overbelasting kunt u een scherpe, stekende pijn onder de voet voelen. Klachten treden vooral op na rust; de zogenoemde opstartklachten. Bijvoorbeeld wanneer u ’s ochtends opstaat uit bed of uit een stoel waarin u een tijd heeft gezeten. De voet voelt dan stijf aan en er is een scherpe, stekende pijn onder de voet aanwezig, midden onder de hiel. De stekende pijn gaat bij het lopen over in een doffe pijn. Soms straalt de pijn uit naar de binnenkant of buitenkant van de voet. In sommige gevallen voelt de pijnlijke plek warm aan.

IMG_2720 v3

Oorzaken van een Hielspoor

De oorzaken van hielspoorklachten (fasciitis plantaris) zijn verschillend. Wel is duidelijk dat het vaak gaat om een overbelasting van de pees onder de voet, de aponeurosis plantaris. Deze pees krijgt teveel trekspanning, waardoor deze geïrriteerd of ontstoken raakt. Enkele mogelijke oorzaken zijn:

  • Afwijkende voetstand (zoals een holvoet)
  • Afwijkend looppatroon
  • Toename van uw gewicht
  • Te korte kuitspieren
  • Verkeerde schoenen
  • Verkeerde opbouw van de sporttraining

Behandeling van een Hielspoor

Vermoedt u dat u hielspoor heeft? Uw podoloog onderzoekt de oorzaak van de klacht en kan bij een afwijkende voetstand corrigerende steunzolen maken die verlichting bieden. De steunzolen zorgen dan voor een vermindering van de trekkracht op de peesplaat onder de voet. Er kan eventueel ook zacht materiaal in de hielen worden geplaatst ter schokabsorptie, waardoor inwerkende krachten op het hielbeen worden gedempt

Herkent u genoemde symptomen en ervaart u pijn? Maak dan snel een afspraak, zodat wij u kunnen helpen!